Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 52, 2ος Όροφος, Αθήνα, 11528 +302107291741
Καρκίνος δέρματος - Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα
  • Text Hover

Ένας δεύτερος καρκίνος δέρματος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο άρχεται από κύτταρα της επιδερμίδας. Πάλι η έκθεση στον ήλιο είναι καθοριστική και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και στο πρόσωπο, όμως ο τύπος αυτός καρκίνου είναι χαρακτηριστικός των βλεννογόνων (π.χ. στο κάτω χείλος). Ο καρκίνος αυτός είναι πιο επιθετικός από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και μπορεί να δώσει μετάσταση σε λεμφαδένες, ειδικά αν παραμεληθεί.

Το μέγεθος της βλάβης και η ιστολογική του διαφοροποίηση (φαίνεται στη βιοψία) είναι για αυτό το λόγο καθοριστικά στα όρια που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη δερματοχειρουργική αφαίρεση, ενώ σε μεγάλες βλάβες μπορεί να χρειαστεί και απεικονιστικός προεγχειρητικός έλεγχος. Μια συχνή πρόδρομη βλάβη που κάποιες φορές εξελίσσεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, είναι η ακτινική υπερκεράτωση που συχνότερα εμφανίζεται στο πρόσωπο και ειδικά σε φαλακρά κεφάλια. Οι βλάβες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν και με άλλους μη χειρουργικούς τρόπους αν κριθεί κατάλληλο,μετά από δερματολογική εξέταση.
Θεραπεία :
Η θεραπεία του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος εξαρτάται από το βάθος του και το σημείο εμφάνισης του.
Τα πολυ επιφανειακά καρκινώματα αφαιρούνται χειρουργικά ή καταστρέφονται με κρυοπηξία, laser, καυτηρίαση και άλλες μεθόδους.
Τα βαθύτερα καρκινώματα απαιτούν χειρουργική εξαγωγή από έμπειρο δερματοχειρουργό. Ανάλογα με το βάθος του πιθανώς να είναι απαραίτητος ο έλεγχος των λεμφαδένων.