Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 52, 2ος Όροφος, Αθήνα, 11528 +302107291741
ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ
 • Text Hover

Με τον όρο «Ευρυαγγείες» , εννοούμε σπασμένα η διευρυμένα μικρά αγγεία τα οποία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας διάφορα σχήματα και/ή μπλε και κόκκινες γραμμές .

Για την αντιμετώπιση τους τις διακρίνουμε σε ευρυαγγείες προσώπου και ευρυαγγείες σώματος.
Ευρυαγγείες Προσώπου

Οι ευρυαγγείες, ο ιατρικός όρος των ευρυαγγειών (spider veins) και των σπασμένων τριχοειδών αγγείων, μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου. Οι συνηθέστερες θέσεις εντόπισής τους είναι στα μάγουλα (παρειές), κάτω από τα βλέφαρα, στο πηγούνι, στη μύτη ή στην περιοχή γύρω από τη μύτη (πτερύγια ρινός). Συνεπώς αυτές οι κόκκινες ή μπλε νηματοειδείς φλέβες αποτελούν στην ουσία τραυματισμένα τριχοειδή αγγεία. 

Που οφείλονται; 

 • Στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο 
 • Σε νοσήματα του κολλαγόνου 
 • Στη ροδόχρου νόσο 
 • Στη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών (τοπική ή από το στόμα) 
 • Σε ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση ή λήψη οιστρογονοθεραπείας, την ποικιλοδερμία του “Civatte” 
 • Σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο 

Θεραπεία 

Η θεραπεία των ευρυαγγειών στο πρόσωπο πραγματοποιείται αποκλειστικά με Laser τελευταίας τεχνολογίας, που λειτουργούν βάσει της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, όπως το Παλμικό Laser Χρωστικής (Long Pulse Pulsed Dye Laser), το οποίο εξασφαλίζει την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Ο χρόνος στον οποίο εκτίθενται τα αγγεία είναι 0,5χιλ. του δευτερολέπτου, αρκετός μεν για να «εξαλείψει» τα εν λόγω αγγεία, σημαντικά λίγος δε, για να προκαλέσει ζημιά στο παρακείμενο δέρμα. 

Πλεονεκτήματα Laser Pulsed Dye 

 • Είναι ανώδυνο 
 • Δεν αφήσει ουλές ή τομές 
 • Κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος 
 • Εφαρμόζεται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος 
 • Αρκούν 3-4 συνεδρίες για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.
Ευρυαγγείες Σώματος

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρές φλέβες του δέρματος που έχουν χαλάσει οι βαλβίδες που έχουν μέσα τους και εμποδίζουν την αντίστροφη ροή του αίματος (από πάνω προς τα κάτω). Ετσι το αίμα που συσσωρεύεται μέσα τους προκαλεί την διάταση αυτών των μικρών φλεβών που γίνονται πλέον εμφανείς κάτω από το δέρμα. Σχηματίζονται δίκτυα από μπλέ και κόκκινες γραμμές ή τριχοειδή αγγεία με ελαφρώς αυξημένη διάμετρο από το φυσιολογικό. 

Τα τριχοειδή αγγεία που σπάνε αποκτούν μπλέ ή κόκκινο χρώμα και απλώνονται στο δέρμα σαν ιστός αράχνης. Οι ευρυαγγείες εντοπίζονται πολύ συχνότερα στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο.

Θεραπεια laser lyra Nd: YAG

Η θεραπεία αυτή γίνεται στο Ιατρείο. Το λέιζερ διοχετεύει πολύ ισχυρές δέσμες φωτός μέσω του δέρματος στη φλέβα, το οποίο απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος των αγγείων που έχουμε επιλέξει. Το αγγείο καταστρέφεται και απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό. 

Η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με το πρόβλημα και την έκταση που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής, συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 20 ημέρες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 20-30 λεπτά και ο ασθενής αισθάνεται μικρά τσιμπηματάκια καθώς το λέιζερ έχει κρύο παγωμένο αέρα.